Krátké, ale důležité zprávy!

Patří studium teologie do 21. století?

28. 1. 2011 6:00
Rubrika: Nezařazené

Tak na tuto otázku bude na webu www.vira.cz odpovídat ThLic. Prokop Brož Th.D., děkan Katolické teologickéfakulty UK v Praze v úterý 1.2.20011 od 14 do 15 hod. Otázky je možné klást i předem na adrese www.vira.cz/rozhovory.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Texty k tématu:

Západ je ohrožován averzí vůči základním otázkám (Benedikt XVI.)
Moderní rozum vlastní přírodním vědám v sobě nese otázku, která jejpřesahuje. On sám totiž přijímá racionální strukturu hmoty a vztah mezinaším duchem a racionálními zákonitostmi působícími v přírodě jako fakt, naněmž zakládá svůj metodický postup. Avšak otázka po důvodu tohoto faktuexistuje a přírodní vědy ji musí svěřit jiným úrovním a způsobům myšlení:filozofii a teologii. Zkušenosti a přesvědčení náboženských tradic lidstva,zejména křesťanské víry, jsou pro filozofii a jinak pro teologii zdrojempoznání. Odmítat jej by znamenalo nepřijatelně zúžit naše naslouchání iodpovídání. [...] Západ je už dlouho ohrožován averzí vůči základním otázkámrozumu a může utrpět nemalou škodu. Odvaha dát rozumu možnost, aby seuplatnil v celé své šíři, neodmítat jeho velikost - to je program teologiesoučasnosti. "Nejednat podle rozumu (logu) je protikladem k přirozenostiBoží," řekl svému perskému partnerovi v rozhovoru byzantský císař Manuel II.A k tomuto velkému logu, k této obrovské šíři rozumu, zveme v dialogu kulturnaše partnery.


Přednáška na univerzitě v Řeznu, 12. září 2006
Převzato z knihy: "Na minutu s Benediktem XVI / O víře, naději a lásce",kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství v roce 2008




Teologie je vědecké uchopení víry (Dominik Duka)
Teologie bez víry nemůže existovat. Teologickým základem je stále, že víranení jenom otázkou církve, ale otázkou poznání. To, co nám dává schopnostkomunikovat s Bohem, je náš rozum. Schopnost reflexe. Proto teologiidefinuje Anselm z Cantubery už na přelomu prvního a druhého tisíciletí jakovíru hledající intelekt, porozumění, pochopení, rozum. Zakladatel novéteologie dvacátého století P. Dominik Chenu OP říká, že teologie je vědeckéuchopení víry.  .  Teologie, která ví, že její nutností je zakotvení vsystému víry, bude vždy stát ve velké pokoře před Bohem.


Zpracováno podle knihy: "V Duchu pravdy" Rozhovor s Dominikem Dukou OP /Dominik Duka, Martin Leschinger, kterou vydalo nakladatelství Flétna v roce2008(str. 117-118)





Problémem je, že celé teologické vzdělání je orientováno humanitně (DominikDuka)
Problémem je, že celé teologické vzdělání je orientováno humanitně. Vytváříse tak propoast mezi církví a světem přírodních věd. . Je třeba najítinterdisciplinární metodu, která by pomohla teologovi, aby komunikoval sesvětem techniky a přírodních věd.


Zpracováno podle knihy: "V Duchu pravdy" Rozhovor s Dominikem Dukou OP /Dominik Duka, Martin Leschinger, kterou vydalo nakladatelství Flétna v roce2008(str. 78)





"Teologie bude, ale my možná ne." (Václav Dvořák)
Když jsem byl za války totálně nasazený v Linci, měl jsem nad sebou šéfa,byl to takový kovaný nacista. Často mě mírně provokoval. Třeba mi jednoupovídá: "Herr Tforžak, po válce chcete dál studovat teologii?" Já jsemodpověděl, že samozřejmě. On říká: "A co když už po válce žádná teologienebude?" Já povídám: "Teologie bude, ale my možná ne."Ale zároveň mi dost důvěřoval. Říkal: "Vy jste přece pastor, tak musítedělat jen dobro." Já povídám: "Snažím se." Dokonce jsem mu několikrátpomohl, když byl vybombardovaný.

Zpracováno podle knihy "Čím to je, že jste tak klidný? Václav Dvořák vrozhovoru s Janem Mazancem", kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Zobrazeno 1305×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka