Krátké, ale důležité zprávy!

Benedikt XVI. se vzdává úřadu papeže

11. 2. 2013 12:40
Rubrika: Nezařazené

Papež Benedikt XVI. oznámil, že se chystá k 28. únoru vzdát služby římského biskupa. Oznámil to osobně během konzistoře pro svatořečení mučedníků z Otranta. Důvodem tohoto kroku jsou jeho slábnoucí síly, které souvisejí s pokročilejším věkem.


Část jeho promluvy:

"Drazí bratři, Svolal jsem tuto konzistoř nejenom kvůli třem kanonizacím, ale také proto, abych vám oznámil rozhodnutí velké důležitosti pro život církve. Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu. Jsem si dobře vědom, že tato služba svou duchovní povahou musí být konána nejenom činy a slovy, ale neméně také utrpením a modlitbou. Nicméně, v dnešním rychle se měnícím světě zmítaném záležitostmi velkého významu pro život víry je pro řízení Petrovy bárky a hlásání evangelia zapotřebí také tělesných i duševních sil, kterých mi v posledních měsících ubylo natolik, že musím uznat svoji neschopnost spravovat úřad, který mi byl svěřen. Proto s vědomím závažnosti tohoto úkonu zcela svobodně prohlašuji, že se vzdávám služby římského biskupa, nástupce svatého Petra, kterou mne pověřili kardinálové 19. dubna 2005, takže od 28. února 2013 ve 20h bude římský stolec, stolec svatého Petra uprázdněn a bude zapotřebí, aby ten, komu to přísluší, svolal konkláve, které zvolí nového papeže.

(...)"

Zdroj: radiovaticana.cz, idnes.cz

Zobrazeno 2349×

Komentáře

embec

moudré, díky za službu
+!

jondra

Vielen Dank für die lange Dienst

Martin Pěnička

Doufám, že to bude někdo na způsob Jana Pavla II.

Vladka

nemůžeme pořad čekat, že každý další papež bude jako Jan Pavel II. Každý člověk je jiný. A kdybychom pořád říkali, že žádný už nebude jako Jan Pavel II., tak to je pravda. Vždycky bude nový svatý otec svůj. A k tomu ať mu pomáhá Bůh.

Kudy

Svatý Otec je strážcem pravé víry. Modleme se, aby nový papež byl veden Duchem Svatým, nikoli duchem doby. Nenechme se tedy mimo jiné strhnout mediálním masírováním volajícím po velkých změnách v církvi Kristově.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka