Krátké, ale důležité zprávy!

Bezpečná antikoncepce?

4. 2. 2013 10:00
Rubrika: Nezařazené

V poslední době se stále četněji ozývají hlasy varující před riziky hormonální antikoncepce. Zprávy se šíří nejenom křesťanskými médii - o sporných účincích antikoncepce nedávno vyšel článek např. na idnesu nebo i v Blesku pro ženy.

Zobrazeno 3284×

Komentáře

Eliška88

Je to naprostá pravda, protože žádný gynekolog (který předepisuje HA) neudělá testy na vrozenou zvýšenou srážlivost krve. Problémy nastávají samozřejmě i u žen, které berou HA z léčebných důvodů...

Eliška88

Ještě jsem chtěla dodat, že žena (dívak) nemusí mít problémy ani nikdo z její rodiny.

kačakača

O škodlivosti se ví již dlouho, myslím, že málokdo si to pro pohodlnost připouštěl. Dneska si lidé, mladé páry, mladé ženy...pořídí raději pejska. Aspoň mi to tak přijde, když chodím po městě.

Eleeshebat

Hmmm...brala jsem ji 9 let. Mělo to velké výhody, ale i nevýhody. Teď jsem bez ní asi tři měsíce. Zase-má to výhody, ale bohužel i nevýhody. Já vám nevím, myslím, že je to strašně individuální a záleží, jak se žena rozhodně - jestli je pro ni třeba prioritou mít pravidelný cyklus a utlumené projevy hormonálních výkyvů, nebo se cítit přirozeně a živěji, ale s tím, že měsíčky můžou přijít kdykoli, výskyt pupínků je nevyzpytatelný i po dvacítce atd. fakt ale je, že by se měl dávat větší pozor na rizika a neměla by se předepisovat tak automaticky každýmu. Nejen mladičký vykulený holky, ale i já zažívám u gynekologa pokaždý nátlak ve stylu "No tak buďte přece rozumná, jak jako že chcete vysadit, jste se zbláznila, ne?"

MiroslavKratochvíl


Asi znáte:

a) Pokud se žena sleduje (STM PPR), zná délku své luteální fáze cyklu (ta bývá vždy stejně dlouhá) a příchod měsíčků ji více méně nezaskočí. Normální délka luteální fáze je 9 až 16 dnů. Žena je tedy schopna, i s nepravidelnými cykly, určit příchod měsíčků dopředu 9 až 16 dnů.

b) K úpravě nepravidelných cyklů mohou přispět:
- zlepšení výživy a tělesné rovnováhy,
- zajištěním tmy v době spánku,
- samotný fakt, že se žena sleduje u ní často způsobí zklidnění a zpravidelnění cyklů.

viz např. http://www.lpp.cz/?a=20&id=85

MiroslavKratochvíl


c) Ono se není ani moc čemu divit, pokud x let tělo nemenstruovalo, po vysazení HA mu to může trvat (a gynekologové říkají, že často trvá) několik cyklů, než se vzpamatuje.

Eleeshebat

Kdyby několik cyklů...někdy několik let...to mě teda čekaj časy :-D

Boženka

rozhodně je nesmysl ničit svoje tělo - sebe hormony, když stačí si ráno místo prášku změřit teplotu...

langer-hans

Selský rozum a přírodní zákony... Pokud v minulosti nějakej živočich něco přestal potřebovat (ploutve...) zakrnělo to a vymizelo. Takže se nedivme, když si velká část populace potlačuje plodnost, že pak taky velká část párů má problémy s otěhotněním.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka