Krátké, ale důležité zprávy!

Připravuje se dokument o rytmické liturgické hudbě - zapojte se

25. 3. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

V poslední době byla často diskutována rytmická hudba v liturgii. Proto ČBK pověřila členy Sekce pro mládež ČBK, aby ve spolupráci s odborníky připravili návrh dokumentu, který by podpořil kvalitu tohoto hudebního žánru a podnítil vznik nových, liturgii odpovídajících písní. Dokument by měl obsahovat i nástin adekvátního výběru rytmických písní pro liturgii.

V současné době je sestavována pracovní skupina, která bude složena z muzikologů, lingvistů a odborníků na liturgii. Sekce pro mládež ČBK prosí všechny, kteří jsou ochotni se do náročné práce zapojit, aby se přihlásili do 20. dubna 2013 na adrese: [email protected], 220 181 753, 773 211 417.

Zdroj obrázku: wikipedia.org

Zobrazeno 2689×

Komentáře

Libor-PJ-Talaš

osobně se domnívám, že by spíše prospělo proškolení vedoucích schol a sborů, pro výběr písní je potřeba mít vypěstovaný cit, bez toho je jakýkoli dokument téměř zbytečný. V každém případě se hlásím do služby, protože si myslím, že k tomu mám co říct. (a nebo už jen proto, aby tam byl někdo z Moravy :)

had

leckteré "kancionálovky" jsou lidovou tvorbou právě "ke chvále a oslavě Boha", ale po obsahové stránce neodpovídají teologii nebo obsahují už dávno překonané bludy a přesto nám doprovází liturgii.

Určitě vítám, že se ČBK angažuje i v téhle oblasti. Potřebujeme nějaká kritéria pro určení vhodných zpěvů i v písemné formě. Taky potřebujeme psát nové písně, které budou splňovat daný požadavky - jinak si klidně můžeme při mši zpívat "aby nás Pán Bůh miloval" nebo jinou "vhodnou" - vždyť se to přece zpívá se srdcem a je tam zmínka o Bohu, že...? :-)

Vítám práci ČBK na dokumentu i jako motivaci pro psaní nových písní a rozvíření diskuze, jedině tak se může změnit stávající (podle mě místy hrozný) stav liturgické hudby. Je jasný, že dokumentem se vše nevyřeší, ale lecčemu určitě pomůže!

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka