Krátké, ale důležité zprávy!

Vyšla nová encyklika Světlo víry

Na slavnost svatých Petra a Pavla podepsal papež František novou encykliku Lumen fidei – Světlo víry. Encyklika oficiálně vyšla 5. července a český překlad je již k dispozici zde.


Nová encyklika o víře uzavírá Benediktovy encykliky o lásce (Deus caritas est, 2005) a naději (Spe salvi, 2007) a svým tématem zapadá do kontextu letošního Roku víry. Psaní Lumen fidei započal již Benedikt XVI., František ji pak dokončil a nyní ji, jak sám říká, „s radostí nabízí celému Božímu lidu“.

V úvodu encykliky je zdůrazněno, že víru je nutné neustále objevovat, protože jedině ona „osvěcuje celou lidskou existenci“ a je mocným darem, světlem na naší cestě. I proto se papež František domnívá, že encyklika může být užitečná také pro ty, kteří Boha a smysl života hledají.

Photo Credit: Catholic Church (England and Wales) via Compfight cc

František píše, že „Víra se rodí v setkání s živým Bohem, který nás volá a zjevuje nám svoji lásku, která nás předchází a na níž můžeme pevně spočinout a stavět život“.

Neboj se do čtení encykliky pustit i ty! Dočteš se v ní například o tom, že víra je dívání se na svět očima Boží lásky, o víře a rozumu či o předávání víry. Pokud nejsi zrovna příznivcem četby knih o prázdninách (ačkoli encyklika není dlouhá!), již brzy si zde budeš moci přečíst článek, kde ti encykliku představíme.

Zobrazeno 2596×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka