Krátké, ale důležité zprávy!

Začínají Světové dny mládeže v Riu

23. 7. 2013 17:17
Rubrika: Nezařazené | Štítky: rio_2013 , SDM , WYD

Asi jste si nemohli nevšimnout, že se chystají Světové dny mládeže v Riu de Janeiru. Ve dnech 16.–22. července probíhal tzv. předprogram, kdy se mladí lidé sjeli do jednotlivých diecézí v (více či méně širším) okolí Ria. Čechům bylo určeno město Barra do Pirai, kde poznávali Brazilce a jejich kulturu i okolí města. (O tom, jak se Češi měli ve městě Barra do Pirai se dočteš zde.)

Dnes oficiálně začínají Světové dny mládeže v Riu, kam se včera přesunula i česká výprava. Mottem letošního setkání je "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky" (Mt 28,19).

Jak takové SDM probíhají? Do jednoho města se sjede obrovské množství mladých lidí (v Madridu v roce 2011 byly asi 2 miliony poutníků), kteří se účastní bohatého programu zahrnujícího katecheze i kulturní a společenské akce.

Program si tedy z velké části určuje sám poutník, avšak během SDM je pět zásadních akcí, kterých se většinou účastní všichni mladí. Tyto hlavní události jsou: zahajovací mše svatá, přivítání svatého otce, křížová cesta, večerní vigílie a závěrečná mše svatá s papežem. (Více o letošním programu se dozvíš zde.)

Nejsi momentálně v Riu, ale zajímá tě, co se tam děje? Můžeš tam být přítomný díky pravidelným článkům přímo z místa dění na https://rio2013.signaly.cz/ . Taky můžeš sledovat přímé přenosy těch nejdůležitějších událostí na TV NOE i krátké reportáže.

Pravidelné informace bude samozřejmě poskytovat i Proglas, Rádio Vatikán, Český rozhlas či Česká televize. Z jiného úhlu pohledu se na SDM podívá například Deník referendum.

Nezapomeň na všechny poutníky, organizátory i papeže Františka myslet v modlitbách, aby tak velká akce přinesla své plody.

Zobrazeno 1580×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka