Krátké, ale důležité zprávy!

Snaha o blahořečení G. K. Chestertona

13. 8. 2013 13:15
Rubrika: Nezařazené

Možná znáš G. K. Chestertona z hodin literatury nebo jsi sám nějakou jeho knihu četl. Právě tento známý a oblíbený spisovatel bude možná blahořečen, i když k tomu vede ještě dlouhá cesta, na které byl zatím podniknut pouze první krok. Jak informuje Radio Vaticana, northamptonský biskup Peter John Haworth Doyle jmenoval kněze, který bude prověřovat možnost otevření procesu beatifikace.

Proč by měl být Gilbert Keith Chesterton, proslaven zejména svými detektivními příběhy, blahořečen? Kvůli detektivkám o otci Brownovi to rozhodně nebude. Chesterton byl katolík (konvertoval z anglikánské církve) a muž pevné víry, kterou dokázal obhajovat nejen argumenty ve svých esejích, ale také celým svým životem.

Chesterton nebyl pouze vynikajícím spisovatelem beletrie, poezie, divadelních her či esejů, ve kterých se dotýkal i teologických témat. Mezi jeho méně známé počiny patří například založení a propagace alternativního ekonomického směru, tzv. distributismu (někdy také distributivismu), který dosahoval větší sociální spravedlnosti rovnoměrnějším rozdělením majetku. 

G. K. Chesterton at work

 Wikimedia Commons

Více o Chestertenovi na signálech:

Některé Chestertonovy eseje si můžeš přečíst i na internetu: http://gkch.wordpress.com/

Zdroj: radiovaticana.cz

Zobrazeno 1760×

Komentáře

spitfire

Chesterton, to je takový katolický Kundera. Darebák, ale blahořečený.

oRadim

Udiven a okouzlen maličkostmi...

Václav Plíhal

Náhodou, právě v detektivkách myslím efektně (a dost možná i efektivně) vystupuje zároveň proti pověrčivosti i "vědeckému materialismu". To je výjimečné a následováníhodné.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka