Krátké, ale důležité zprávy!

Jak nakládat s financemi? Zn. křesťansky!

24. 10. 2013 9:29

Zajímá tě, jak dobře hospodařit s penězi? Chceš, aby měly peníze v tvém životě to správné místo? Jak vypadá křesťanský pohled na správu peněz?


Odpovědět ti pomůže nově zahájený projekt Finanční kompas, který je zaměřený na rozvoj štědrosti a zdravého přístupu k financím a správcovství z křesťanského pohledu. Cílem tohoto projektu České evangelikální aliance je poskytnout jednotlivcům i společenstvím celou škálu materiálů v oblasti biblických principů nakládání s financemi a majetkem a nabídnout také příslušné školení.

Právě nyní vyšel první materiál - kniha s názvem Peníze až na druhém místě, ve které se kromě praktických rad dočtete také to, jaký vliv má hospodaření s penězi na náš vztah s Bohem.

Téma hospodaření, správcovství a dávání bude stále aktuálnější a to nejen v souvislosti s odlukou státu a církve. Česká evangelikální aliance vidí jako svou prioritu přispět ke kultivaci církve v této oblasti a poskytovat relevantní zdroje, know-how, inspiraci a školení“, uvedl tajemník ČEA Jiří Unger.

Nejen v církvi, ale i kolem nás má mnoho lidí problémy související s financemi - dluhy, manželské neshody ohledně financí, strach z budoucnosti nebo jen z těch pár dní před další výplatou nebo naopak „trpí“ nedostatkem štědrosti. Mnoho lidí se stává novodobými otroky, jejichž oddlužení je téměř nemožné a ztratili víru, že změna je možná.

Podle občanských poraden, s nimiž jsme v kontaktu, lidé přicházejí, až když je jejich situace příliš složitá a často se sami nechtějí změnit, ale chtějí, aby je někdo zachránil. Někdy je dostatečná „bolest“ přiměje ke změně, ale duchovní problém, který leží pod špičkou ledovce, kterým je špatné zacházení s penězi, se bez Boha vyřešit nedá. Peníze jsou chtě nechtě jedním z hlavních protibožstev současnosti.

Biblický pohled na finance je v mnohém zásadně jiný, než pohled sekulární společnosti. Je ale otázkou, jak na tuto situaci jako církev zareagujeme, zda máme jednoduché nástroje jak pomoci a zda nás bude společnost vnímat jako ty nejlepší správce.  

Text a foto: Česká evangelikální aliance, upraveno redakcí signály.cz

Zobrazeno 1749×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka