Krátké, ale důležité zprávy!

Co (ne)jsou odpustky?

6. 11. 2013 12:54
Rubrika: Nezařazené | Štítky: odpustky , Dušičky

Začátek listopadu je chvíle, kdy jsme slavili Slavnost všech svatých a modlíme se za zemřelé. Možná víš, že máme možnost získat zemřelým tzv. odpustky. Co to vlastně je a jak je získat?


Podle Katechismu katolické církve odpustek znamená, že se před Bohem odpouštějí časné tresty za hříchy, jejichž vina byla zahlazena, je to odpuštění, které náležitě připravený věřící získává za určitých podmínek zásahem církve, jež jako služebnice vykoupení autoritativně rozděluje a používá pokladu zadostiučinění Krista a svatých (KKC 1471).

Abychom pochopili tuto nauku a tuto církevní praxi, je třeba si uvědomit, že hřích má dvojí následek. Těžký hřích nás zbavuje společenství s Bohem, a tím nás činí neschopnými dosáhnout věčného života, být zbaven věčného života se nazývá "věčný trest" za hřích.

Na druhé straně každý hřích, i ten všední, vyvolává zhoubné lpění na tvorech, které musí být odčiněno, buď zde na zemi, nebo po smrti, ve stavu, jenž se nazývá očistec. Toto očišťování zbavuje toho, co se nazývá "časný trest" za hřích.

Tyto dva tresty nelze pojímat jako nějaký druh pomsty, kterou Bůh postihuje hříšníka zvenčí, nýbrž jako důsledky vyplývající ze samé podstaty hříchu. (KKC 1472)

Pochopme to lépe na příkladu: Člověk někomu ve vzteku rozbije okno. Je to špatná věc. Poškozeného požádá o odpuštění. Je mu odpuštěna vina, ale okno zůstává stále rozbité. I když je bez hříchu v této konkrétní věci, má ještě určitý dluh vůči tomu, koho svým skutkem poškodil. A právě tyto "dluhy" jsou předmětem odpustků.

Právě nyní (1. 11.-8. 11.) máme možnost modlit se za odpustky pro zemřelé, tedy odpuštění jejich časných trestů. Musíme přitom splnit tyto podmínky:

  • svátost smíření
  • svaté přijímání
  • modlitba na úmysl svatého otce
  • při návštěvě hřbitova modlitba za zemřelé

Podrobneji o odpustcích se dočteš např. na apologia.cz nebo na webu karmelitána P. Vojtěcha Kodeta.

 

Zdroj: pastorace.cz

Zobrazeno 1483×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka