Krátké, ale důležité zprávy!

František slaví rok pontifikátu

13. 3. 2014 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: František , papez-františek

Přesně před rokem byl zvolen papežem Jorge Maria Bergoglio. Jako první svatý otec je jezuitou a Jihoameričanem, také jméno František má svou papežskou premiéru.


Již od počátku se o něj velmi zajímala média a informovala o jeho „výstřednostech“: nenosí červené boty, osobně volá lidem, fotí se s mladými chytrým telefonem… František vystupuje skromně, upřímně, otevřeně a má smysl pro humor. Jeho promluvy jsou jasné a pronikavé. Klade důraz na sociální otázky, téma chudoby, evangelizaci „až na periferiích“ či otevřenost církve.

"Dobrý večer," byla první veřejná slova papeže Františka. (BostonCatholic, flickr.com, creative commons)

Jak vnímají uplynulý rok Františkovi blízcí spolupracovníci?

Jeho nasazení je nesmírné. Jistě přichází shůry, protože je člověkem hluboce duchovním, hledajícím v modlitbě Boží inspiraci,“ říká o Františkovi jeho osobní sekretář P. Alfred Xuereb. „František je misionář, který přitahuje zástupy. Přitahuje lidi, kteří se možná cítí ztracení, aby je uváděl do srdce evangelia. Stal se farářem světa, vybízejícím k návratu ty, kdo jsou daleko od církve. Dává jim jistotu, že v církvi najdou své místo,“ dodává P. Xuereb.

Také vatikánský mluvčí P. Federico Lombardi SJ se ohlíží za prvním rokem Františkova pontifikátu. „Nejvýznamnější věcí tohoto prvního roku pontifikátu je zcela jistě velký zájem lidí o Františka. Říkám lidí, protože nejde jen o katolíky, praktikující, ale tak trochu o všechny lidi na světě. Tento papež a jeho poselství je velmi zaujalo. Doufám, že je to hluboký zájem, zakořeněný v lidských srdcích, zasažených slovem lásky, pozornosti, milosrdenství a blízkosti. V těchto slovech k nim, papežovým prostřednictvím, promlouvá Bůh sám.“

(Flickr.com, creative commons)

Jaké události byly za poslední rok podle P. Lombardiho zásadní? „Z prvního roku pontifikátu mi zůstane v paměti několik událostí, které na mě udělaly zvláštní dojem. Samozřejmě první papežovo vystoupení na balkónu baziliky sv. Petra. Potom mytí nohou vězňům na Zelený čtvrtek. Nezapomenu také cestu na Lampedusu a svědectví velké blízkosti lidem nejvíce zapomínaným a odmítaným. Nezapomenu na Světový den mládeže, velké setkání v Riu, v Latinské Americe, s papežem pocházejícím z tohoto kontinentu. Potom programový dokument, tedy Evangelii gaudium, v kterém papež velmi jasně a obšírně odhaluje své srdce. A konečně únorová konzistoř. Jsou to etapy, které ukazují, jak velmi intenzívní byl tento rok, jak různé má aspekty a k jak mnoha setkáním došlo,“ říká v bilančním rozhovoru pro radiovaticana.cz P. Lombardi.

Přečti si také zajímavý rozhovor o papeži Františkovi s P. Janem Balíkem.

Chceš se o Františkovi dozvědět více? Začti se do jeho textů. Za uplynulý rok o něm také vyšlo nemálo knih. Zajímavé články najdeš samozřejmě i na signály.cz pod štítkem #frantisek nebo #papez-frantisek.

Zdroj: radiovaticana.cz

Zobrazeno 1339×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka