Krátké, ale důležité zprávy!

Pamatuj! Na největší vraždu v dějinách ČR

7. 3. 2014 15:53
Rubrika: Nezařazené | Štítky: pamatuj , židé , židovství

Před 70 lety se stala největší hromadná vražda v dějinách naší země. V noci z 8. na 9. března 1944 bylo v Osvětimi-Březince zavražděno 3 792 Židů z Čech a Moravy. Dalších 6 500 nevinných mužů, žen a dětí šlo na smrt v nocích mezi 10. a 12. červencem 1944. Během tří nocí tak zemřelo více než 10 000 Židů.


Když byli Židé vedeni do plynových komor, zpívali. Tento silný okamžik zůstal v srdci pamětníků a ani my bychom neměli zapomenout. Proto již druhým rokem organizuje soubor Geshem happening PAMATUJ!

Na českých a moravských náměstích zazní z úst více než 60 sborů právě ty písně, které si oběti před smrtí zpívali: Hatikva (Naděje, izraelská hymna), Shema Jisrael (židovské vyznání víry) a Kde domov můj.

Záznam z happeningu PAMATUJ! 2013 z Jindřichova Hradce

Happening PAMATUJ! je připomínkou největší hromadné vraždy v historii naší země, ale také chce vyjádřit podporu demokratické společnosti.

Seznam přesných míst a sborů: Seznam mist a souboru_4.3.2014.pdf

Zobrazeno 1669×

Komentáře

Renata Svobodová

O této vraždě v Osvětimi-Březince je skvělý pětistránkový článek v Respektu. (Ochutnávka: http://respekt.ihned.cz/c1-61781380-nasi-lide-v-birkenau)

jenikjejenjeden

Tož dobrá akce, díky za info. Jen si nemůžu odpustit drobnou poznámku - dějiny ČR se začly psát 1. ledna 1993, takže nadpis by měl být spíš "v dějinách naší země" nebo "v našich dějinách", " v českých dějnách", "v dějinách Čech a Moravy" nebo v "dějinách Českých zemí". Pak v textu už je to správně!

Renata Svobodová

Díky za poznámku. :) Přemýšlela jsem nad tím "v našich dějinách", ale to může vyznít jako v dějinách celého lidstva... Jiné varianty jsou na název příliš dlouhé. Ano, není to přesné, ale v článku to je specifikované, takže to snad není žádný prohřešek. :)

HelenaH

Koncert na Čt-Art v sobotu ve 20.20...
Shalom +

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka