Krátké, ale důležité zprávy!

Postní doba bez auta? Autopůst!

4. 4. 2014 15:26
Rubrika: Nezařazené | Štítky: půst , autopust , auto , ekologie

Ačkoli je postní doba již v plném proudu, třeba máte chuť si ji na poslední chvíli trochu „přitvrdit“. :-) Vyzkoušíte autopůst?


Pro někoho je auto nezbytným dopravním prostředkem, avšak pro mnohé jsou dostupné i jiné alternativy. Proč jich nevyužít právě během postní doby? Omezíme tím negativní vlivy automobilové dopravy a vzdáme se něčeho pohodlného.

Zapojit se můžeš velmi prostě – nejezdi po zbytek postní doby autem nebo omez ježdění na opravdu nezbytné minimum. Více se dočteš na autopust.cz.

(Tejvanphotos, flickr.com, creative commons)

Hlavní myšlenku autopůstu dobře vystihuje Matúš Kocián: „Nestálo by za to zamyslet se, zda auto opravdu vždy potřebuji? Ano, většina lidí se vám při takovýchto úvahách vysměje. Přece se nebudeme omezovat, když všichni jezdí. Přece nebudeme brát nějaké ohledy, když je nebere nikdo. Naopak, koupíme si co největší auto, abychom ukázali, že na to máme...  

Ale my křesťané bychom takto uvažovat neměli. Snobismus by neměl být naším heslem. Evangelní výzva ke skromnosti platí i pro automobilisty. Co takhle v nadcházející době postní nechat auto doma. Chodit raději pěšky či jezdit vlakem, pokud je to možné. Půst nemá být jen slepým dodržením nějakého náboženského zvyku. Půst má mít hlubokou vnitřní motivaci, mám vědět, proč se od něčeho postím. Namísto bezduchého a většinou špatně motivovaného půstu v jídle zkusme letos auto-půst jako projev solidarity s člověkem, s přírodou, se Zemí. Choďme víc pěšky. Odpočineme si my, naše okolí, příroda. A Bohu uděláme radost tím, že jsme nemysleli jen na sebe, ale i na Něj a na ty, kdo přijdou po nás“.

Zobrazeno 1488×

Komentáře

jondra

a nebo svezte nějakého stopaře, který nechal auto doma ;-)

Jeniczek

výborný nápad :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka