Krátké, ale důležité zprávy!

Shromáždění na podporu pronásledovaných křesťanů

11. 1. 2011 6:00
Rubrika: Nezařazené

Dne 18.1. v 17 hodin proběhne v Praze na Václavském náměstí shromáždění na podporu pronásledovaných křesťanů. Níže si můžete přečíst tiskovou zprávu. S tímto tématem úzce souvisí i Vánoční výzva "Postavme se teroru proti křesťanům." Text této výzvy si můžete přečíst zde.


Tisková zpráva

 

Shromáždění za pronásledované křesťany bude 18. ledna na Václavském náměstí

 

Organizátoři Petice na podporu pronásledovaných křesťanů svolali veřejné shromáždění na úterý 18. ledna od 17 hodin na Václavské náměstí v Praze.

Svůj odpor ke stále masivnějšímu pronásledování křesťanů ve světě – jak ho dokládá i novoroční bombový atentát na koptské pravoslavné křesťany v Egyptě – mohou lidé vyjádřit svou účastí na veřejném shromáždění, které se bude konat 18. ledna od 17 hodin v Praze na Václavském náměstí. Akci svolává výbor Petice na podporu pronásledovaných křesťanů, kterou oficiálně podporují Mladí křesťanští demokraté (MKD), časopis Duše a hvězdy, občanské sdružení Res Claritatis, Konzervativní strana, Konzervativní listy či Akce D.O.S.T.

Členové výboru Petr Jurčík (MKD), Ignác Pospíšil, vydavatel časopisu Duše a hvězdy, a Ondřej Vaněček za občanské sdružení Res Claritatis vyjadřují v textu petice své „...znepokojení a pobouření nad sílícím pronásledováním křesťanů ve světě“ a vybízejí české politiky a obhájce lidských práv, aby mu věnovali více pozornosti. „Vyzýváme je, aby neváhali intervenovat ve prospěch pronásledovaných, poskytovat jim pomoc a v případě potřeby i bezpečí azylu,“ naléhá stručný text petice.

„Jak vyplývá z petice a naší Vánoční výzvy, nejedná se pouze o morální podporu a symbolický akt vůči našim pronásledovaným bratřím a sestrám, ale i o praktickou pomoc. Veřejnou akcí chceme také spoluobčany upozornit na to, že útok na náboženskou svobodu – a to kdekoli – je útokem na základní svobodu každého z nich a útok na křesťana – ať je jakékoliv národnosti a žije kdekoli – je aktem nenávisti vůči hodnotovému systému naší společnosti, který považujeme za univerzálně platný,“ říká Ondřej Vaněček z Res Claritatis.

Spolu s peticí byla 22. prosince 2010 zveřejněna i Vánoční výzva „Postavme se teroru proti křesťanům“. Tento manifest připomíná nejen masakr syrokatolických křesťanů 30. října 2010 v Bagdádu, kdy bylo zavražděno téměř 50 osob, ale také loňskou střelbu islamistických fanatiků do koptských pravoslavných křesťanů v Egyptě o Vánocích 7. ledna 2010 a pronásledování, „převýchovu“ či vraždění křesťanů v Severní Koreji, Indonésii, Číně, Indii a dalších zemích.

Veřejné shromáždění se koná v den, kdy církvím v ČR začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů, jejichž texty připravili právě blízkovýchodní křesťané z Jeruzaléma, kde jsou zastoupena snad všechna vyznání. Katolická církev 18. ledna slaví památku Panny Marie, Matky jednoty křesťanů.

Skutečnost, že křesťanství se během 20. století stalo nejpronásledovanějším náboženstvím na světě, potvrzuje řada organizací sledujících respekt k lidským právům, OSN i Evropská unie. Právě na dva dokumenty EU, které Evropský parlament schválil v listopadu, se Vánoční výzva výslovně odvolává. „Evropský parlament … zdůrazňuje, že svoboda náboženského vyznání a přesvědčení představuje v rámci všech lidských práv podstatné a základní právo, které musí být respektováno, a že dodržování podmínek souvisejících s dodržováním lidských práv, které jsou stanoveny ve dvoustranných dohodách s třetími zeměmi, je nutné výrazněji a účinněji vynucovat; …“ uvádí bod 121 usnesení Evropského parlamentu „o výroční zprávě o stavu lidských práv ve světě v roce 2009 a politice EU v této oblasti“ z 23. listopadu.

 

Ondřej Vaněček, Res Claritatis, o. s.

 

 

Přílohy:

text Vánoční výzva: Postavme se teroru proti křesťanům!

text Petice na podporu pronásledovaných křesťanů

 

Pořádající organizace:

Res Claritatis – občanské sdružení zaměřené na osvětu široké veřejnosti v oblasti života a postojů Římskokatolické církve jako prevence náboženské nesnášenlivosti a xenofobie. Sdružení provozuje zpravodajský internetový server Res claritatis, vydává publicistický čtrnáctideník RC Monitor, časopis Milujte se! určený především pro evangelizaci mládeže a jiné publikace (např.: Thomas E. Woods Jr.: Jak katolická církev budovala západní civilizaci. Praha 2008).

http://res.claritatis.cz

 

Duše a hvězdy (ISSN 1804-1361) „jsou časopis psaný katolíky převážně pro katolíky“.

http://cirkev.wordpress.com/

 

Mladí křesťanští demokraté – Mladí křesťanští demokraté jsou nezávislou mládežnickou organizací konzervativně smýšlejících mladých lidí, která má blízko ke KDU-ČSL. Hlavním cílem MKD je trvalá obhajoba a prosazování křesťanských a konzervativních hodnot ve společnosti a
v politickém životě.

http://www.mladikd.cz

 

Kontakty:

 

Ondřej Vaněček

Res Claritatis, o. s.

tel.: 776 826 733

e-mail: [email protected]

 

Ignác Pospíšil

vydavatel časopisu Duše a hvězdy

tel.: 775 048 413

e-mail: [email protected]

 

Petr Jurčík

předseda Mladých křesťanských demokratů

tel.: 731 733 722

e-mail: [email protected]

 

Zobrazeno 1211×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka